Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

4 dobré tipy pre jednoduchú údržbu motorky

zavitniky.sk

4 dobré tipy pre jednoduchú údržbu motorky

Nielen automobil, ale aj iné dopravné prostriedky nám zjednodušujú život, skracujú cestu a šetria čas. A jedným z takýchto dvojkolesových vozidiel je aj motorka. Aby vám preto dlhodobo a dobre slúžila, mali by ste sa o ňu pravidelne starať. 

Čo presne to znamená, si povieme v našom článku. 

Pozor na teplotu vody

Neumývajte motorku, kým sú motor alebo výfukové potrubie stále horúce. Horúci kov a studená voda nie sú najlepší priatelia, takže si na motorku nelejte studenú vodu hneď po dlhej jazde, nie je to najrozumnejšie riešenie. Základy fyziky nás učia, že pri zahrievaní majú kovy vlastnosti, ktoré sa pri ochladení postupne rozširujú a vracajú sa k svojej predchádzajúcej veľkosti.

Náhle zmeny teploty môžu poškodiť kovové časti alebo ich povrchové úpravy. Oprava zničených častí môže byť potom veľmi drahá a navyše k nej môžete potrebovať profesionálne tvrdokovové vrtáky. Práve tie vám často zjednodušia prácu s materiálmi ako oceľ, hliník alebo iné tuhé kovy. 

Buďte vždy dôslední

Aj čistenie motorky si vyžaduje určité plánovanie. Ide predsa o veľmi silný a technicky vyspelý stroj zložený z viacerých častí, kde poškodenie jednej sa môže prejaviť na zlyhaní celého vozidla.

Dodržiavaním premysleného a inteligentného plánu pri umývaní motorky výrazne znížite čas cyklu a vytvoríte pre seba efektívny pracovný tok.

Začnite bicykel čistiť od najviac znečistených častí a postupne prejdite k jeho zvyšku, t.j. nie na tak silno špinavé miesta. Produktivita vašej práce sa mnohonásobne zvýši. Ak by to predsa len nebolo vždy jednoduché, nebojte sa v niektorých viac či menej opotrebovaných kovových častiach použiť špeciálne škrabáky NOGA. Pre šikovných majstrov je to výborná voľba profesionálneho náradia. 

Nenechajte sa uniesť tlakovými čističmi

Vysokotlakové „umývačky“ sú určite pohodlné. V mnohých smeroch majú však aj svoje úskalia. Nie vždy je vhodné pri čistení tohto stroja nastaviť tieto čističe na najvyšší výkon, pretože silný tlak stroja môže poškodiť jednotlivé súčiastky stroja a motora.

Nečistoty môžu upchať O-krúžky a poškodiť ich a farba pod tlakom vody sa môže začať odlupovať a odletovať, dokonca aj kožené sedadlo možno prepichnúť silným prúdom vody, ak trysku priblížite k nemu dostatočne blízko a nastavíte prúd na maximum.

Nezabudnite na citlivé časti motocykla

Tu je dobré, aby ste samotné elektrické príslušenstvo nezalievali vodou, čo by mohlo viesť k jeho zlyhaniu. Aby ste tomu zabránili, chráňte ho pred priamym pôsobením vody. V prípade potreby utrite tieto časti vlhkou, ale nie mokrou handričkou. Chránite tak najviac citlivé časti vášho motocykla na vlhkosť.

Po poslednom opláchnutí nechajte motocykel dôkladne vysušiť, utrite ho suchou mäkkou handričkou a nechajte vyschnúť v tieni.

Po vykonaní všetkých týchto postupov skontrolujte poškriabanie a poškodenie motorky. Pokiaľ tam takéto stopy nie sú, tak všetko prebehlo bez problémov a môžete ju pretrieť ochrannými pastami  a vydať sa na cestu. 

 


RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk