Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Tlačové správy

Prezúvať osobné auto a stavebnú techniku nie je úplne to isté

cematshop.sk / pridavnezariadenia.sk, 15.6.2022

Prezúvať osobné auto a stavebnú techniku nie je úplne to isté

Prezúvanie pneumatík je dobre známou činnosťou každému vodičovi. Tradične sa deje dvakrát za rok, pred zimou a po nej. Niektorí vodiči k prezúvaniu pristupujú naozaj zodpovedne, pre iných to je otrava a vidieť to hlavne na jeseň, keď sú niektorí vodiči schopní čakať s prezúvaním na zimné pneumatiky až kým nenapadne prvý sneh.

Nie ročné obdobie, ale opotrebovanie je najčastejším dôvodom prezúvania stavebnej techniky

Osobné autá však nie sú jedinými vozidlami, ktoré potrebujú prezúvať. Aj rôzna stavebná a manipulačná technika musí mať pneumatiky, ktoré si poradia na akomkoľvek povrchu. A tie povrchy bývajú rôznorodé.

Prezúvanie takejto techniky sa však, na rozdiel od osobných áut, zväčša nerieši sezónne a teda s príchodom zimy, či jari. Maximálne ak na zimu dávate reťaze na VZV, ale samotná výmena pneumatík je väčšinou spôsobená opotrebovaním starej sady.

S čím sa musia stavebné pneumatiky vysporiadať?

A zatiaľ čo vysokozdvižné vozíky a iná manipulačná technika zväčša pracujú v skladoch, či v areáloch firiem, ktoré je možné udržiavať a tak povrch, po ktorom jazdia, nie je zvyčajne náročný na pneumatiky, v prípade stavebnej techniky je to o inom. Tam si povrch rozhodne nevyberáte a pneumatiky tak musia zvládnuť oveľa viac.

Na to je dobré myslieť ak sa chystáte kupovať nové pneumatiky 10-16,5 pre nakladač alebo podobnú techniku. Ak by sme mali vybrať dve vlastnosti, ktoré sú pri takýchto pneumatikách najdôležitejšie, boli by to všestrannosť a odolnosť.

Všestrannosť kvôli tomu, čo už sme načrtli, že stavebná technika musí byť schopná efektívne a bezpečne sa pohybovať v rôznom teréne. A odolnosť preto, lebo v týchto rôznych podmienkach musia stavebné pneumatiky vydržať veľa tvrdého zaobchádzania, aby bola práca s technikou, na ktorej sú, vôbec možná.

Zdroj obrázka: 

Autor: OSZN / Shutterstock.com



RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk