Nachádzate sa: ÚVODNÁ STRANA / Aktuality

Záchranná zdravotná služba na motocykloch

Marián Šanta, 27.05.2013

Postrehy slovenksého lekára o motocyklovej záchrannej službe sú plne využiteľné aj u nás...

V súčasnosti sú motocykle stále viac využívané v záchranných zložkách v rôznych krajinách, vrátane Slovenska, kde je motocykel BMW R 1200RT v pohotovosti Hasičskej záchrannej služby pri tuneli Branisko v okrese Prešov. IMRUA (International Motorcycle Response Unit Association) vznikla ako združenie nadšencov „jednej stopy“, ktorí pracujú v záchranných službách a motorky sa zároveň stali pre nich aj pracovným nástrojom. Cieľom organizácie je zjednotiť štandardy používania motoriek v záchranných službách a reálne zhodnotiť ich efektivitu v roli first reponders. 
V dňoch 13.- 15. septembra 2011 sa konal už II. Svetový kongres IMRUA v Koperi v Slovinsku, na ktorý som sa vybral s predsavzatím, že omrknem, ako to robia iní. Najväčším problémom bolo nájsť v Koperi reštauráciu, kde sa kongres konal. Moje GPS ju nepoznalo, našťastie Slovinci na autobusovej zastávke áno :-). 
Účasť bola naozaj hojná. Obdivoval som chlapcov z Hong Kongu aj z Mexika, že neváhali prejsť pol sveta, aby mohli prezentovať svoje skúsenosti. Samozrejme, že neprišli na motorkách, zato však všetci ostatní áno. V tie dni to v Koperi hučalo nielen revom výfukov, ale aj motorkových záchranárskych sirén. Ako najagilnejší na kongrese vystupovali Maďari. Oni boli vlastne iniciátormi vzniku svetovej organizácie a zároveň bol v Budapešti pred dvoma rokmi aj I. svetový kongres IMRUA.

Maďarsko. Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros (OMSZ) ako záchranná zdravotná služba zahájila skúšobnú prevádzku v auguste 2005 v oblasti južného Balatonu. Posádky tvorili lekári špecializovaní v odbore urgentnej zdravotnej starostlivosti. Už počas prvých 6 víkendov boli na motocykloch privolaní k 40-tim život alebo zdravie ohrozujúcim stavom. Následne ich počty zásahov stúpali od 314 v roku 2006 až k 649, ktoré vykonali v roku 2010. 
Pýtal som sa ich, ako začínali. Neuveríte. 4 lekári pracujúci na záchranke a zároveň motorkári sa vybrali za miestnym poslancom s nápadom zorganizovať záchrannú službu na motocykloch. Ten sa s nimi pobral za ministrom a o 4 mesiace bola pohotovosť na motorkách zahájená! Stavím sa s vami o čokoľvek, že u nás by to nefungovalo ani po 40 mesiacoch... V súčasnosti je to už veľká skupina profesionálov, s ktorými sa často stretávam na rôznych akciách.

Turecko. Motocyklová záchranná služba funguje od r. 2005 v treťom najväčšom meste Turecka, v Izmire. V bežnej službe má 5 lekárov alebo záchranárov na motorkách a 5 ďalších pohotovostných motoriek k iným zásahom. V roku 2010 vykonali motozáchranári 1150 zásahov, z ktorých bolo takmer 50% k úrazom. Motocyklové záchranné služby v Izmire majú priemerný čas dojazdu 6 min. a 8 sek., ktorý sa v priebehu výjazdov v roku 2011 znížil na 5 min. a 48 sek.

Mexiko. MI VIDA ES SALVAR VIDAS (môj život je aj váš život) je heslo mexickej motocyklovej záchrannej zdravotnej služby v Guadalajare, ktorá bola založená v r. 1995. Motorky ako transportný prostriedok k pacientovi používajú okrem lekárov aj paramedici a hasiči. V službe sú motocykle rozmiestnené tak, aby ich maximálny dojazd k pacientovi bol 6 km a dojazdový čas nie viac ako 4 min. 
V prvom polroku 2010 vykonali 4572 výjazdov. Na mieste zásahu bolo ošetrených 2794 pacientov, to znamená, že stačilo vyslať na pomoc záchranára na motocykli a len 1778 pacientov vyžadovalo následný prevoz do nemocnice sanitkou. Používajú celú škálu motocyklov, od ľahkých endúr až po ťažké BMW-čka a podľa ich slov, je situácia na cestách v Guadalajare ešte komplikovanejšia, ako v hlavnom meste Mexiku, najmä kvôli prehustenej doprave.

Holandsko. V holandských záchranných službách A1 – high priority (dojazd do 15 min.) sa používajú v Haagu aj niektorých ďalších väčších mestách Holandska od r. 1997 tzv. rapid repsonders, medzi nimi aj motocykle (motorambulancie). V Utrechte za rok 2010 vykonali tieto 7100 výjazdov z celkových 106 000 tiesňových volaní. Podľa holandských štatistík je na vzdialenosť 6,7 km v bežnej premávke motorka rýchlejšia o 2 min. a 11 sek. v porovnaní so sanitkou, najmä vo frekventovaných centrách miest. Od r. 2005 zaznamenali holandskí motozáchranári 19 havárií na svojich motocykloch, ale len jedna z nich sa stala vlastnou vinou záchranára, ktorý nezvládol motorku na zľadovatenej ceste. Ostatné sa stali najčastejšie popoludní, za svetla a na suchej ceste nedaním prednosti v jazde, pri predbiehaní a na križovatkách. Ako najrizikovejších pre motorky udávajú holandskí motozáchranári mužov, vodičov vo veku vyššom ako 45 rokov.

Anglicko. MRU (Medical response unit) bola založená v Londýne v roku 1991 ako reakcia na výrazné zhustenie dopravy, rastúci počet volaní na tiesňové linky a potrebu rýchlejšej reakcie záchranárov, predovšetkým pri náhlych zástavách srdca. 
Už prvé výsledky používania motocyklov boli príjemným prekvapením, keď sa zásahy na motocykloch uplatnili najmä rýchlosťou a efektivitou pri cestných nehodách. Na mňa pôsobila anglická ekipa veľmi pofesionálne aj napriek tomu, že majú medzi sebou aj ženy – motozáchranárky (pardon dámy). A ešte majú Londýnčania jeden vážny probém, a to je rôznorodosť jazykov. V Londýne sa vraj rozpráva viac ako 300 jazykmi a nárečiami. V našom ponímaní hotový Babylon a neviem si predstaviť, ako si dokážu chlapci na záchranke poradiť napríklad s babičkou z Ghany, ktorá má poruchy trávenia? Pracujem tiež na záchranke a nám stačí maďarský turista pri autonehode a už máme problém. Však chlapci?

Hong Kong. EMS Motorcycle & Fire Motorcycle pôsobí od roku 1982 na území, ktoré má 7 miliónov obyvateľov. V 70% prípadov dorazí na miesto nehody motorka skôr ako klasická ambulancia. Motocyklová záchranná služba v Hong Kongu pracuje len v 12 hodinových smenách počas dňa, v noci nepracujú a v r. 2010 absolvovala 54 817 výjazdov. 
Organizovaní sú ako naozajstná armáda. Parádne uniformy, ranné nástupy so vztyčovaním vlajky, salutovanie, no proste ako u nás v zelenom pred 30 rokmi. Technické vybavenie som im však úprimne závidel. Za 20 rokov pôsobenia už používajú 5-tu generáciu motocyklov a majú na nich všetko, na čo si len zdravotnícky záchranár zmyslí.

Slovinsko. Motorcycle response unit okrem Mariboru pôsobí aj v Ľubľane a v Koperi od r. 2001. Priemerný dojazdový čas na miesto nehody majú slovinskí záchranári na motocykloch 5 minút a 53 sek. v porovnaní s klasickou sanitkou, ktorá v priemere dorazí k pacientovi o 10 min. 8 sek. 
Slovinskí chlapci sa na kongrese predviedli nielen ako skvelí záchranári a motorkári, ale aj ako vynikajúci hostitelia. Spanilá jazda záchranárskych motoriek so sirénami po Koperi zastavila kompletne celú popoludňajšiu premávku, no vodiči sa vôbec nehnevali, mávali nám a ukazovali, že sme Nr. 1. Večer sme koštovali miestne špeciality, z ktorých mi najviac chutila medovina.

Nemecko. Bundes-Motorradstaffel Deutschland (Die Joanniter) majú po celom Nemecku rozmiestnených 5 staníc so 65 motorkami a 250-timi záchranármi. Sú to vlastne novodobí maltézski rytieri. Ako dobrovoľná organizácia sa sústreďujú predovšetkým na asistenciu profesionálnym zložkám pri záchrane, dokážu poskytnúť kvalifikovanú prvú pomoc, monitorujú situácie na cestách s hustou premávkou, spolupracujú s políciou pri nehodách a podieľajú sa aj na ochrane životného prostredia. Boli pomerne skúpi na slovo, keď som sa ich vypytoval na detaily, ale bolo mi jasné, že na motorkách nesedia profesionálni záchranári, ale motorkári, ktorí si takýmito aktivitami vypĺňajú voľný čas, samozrejme, s typicky nemeckou dôslednosťou a organizáciou.

Nórsko. V Nórsku bola založená motocyklová záchranná služba pôvodne ako experiment na verifikáciu časového a finančného zisku v porovnaní so sanitkami v r. 2007. Záchranári na motorkách boli v roku 2010 operátormi odoslaní na 703 výjazdov. Z nich 585 bolo plne realizovaných a 58 odvolaných, 293 výjazdov prvotným ani druhotným vyšetrením nezistilo žiadne odchýlky zdravotného stavu ani úraz. Primárny čas dojazdu bol 6 minút 24 sekúnd, čo je štatisticky významný rozdiel času v porovnaní s dojazdom sanitky. V 282 prípadoch, ktoré vyžadovali simultánne vyslanie motorky aj ambulancie, posádka na motorke prišla skôr v 244 prípadoch. Všetky tieto výsledky presvedčily a motorky sa stali súčasťou nórskeho záchranného systému, aj keď len na pár mesiacov v roku. Predsa len nórske počasie nedovoľuje také využitie motoriek, ako napríklad v Turecku.

Portugalsko. Motocyklová pozemná záchranná služba existuje v 2 najväčších mestách Portugalska od júla 2004. Priemerný čas dojazdu má 4,4 ± 2,5 minúty. Skúsenosti z Portugalska ukázali, že až v 63% všetkých výjazdov motocyklovej záchrannej služby bola posádka motocyklov na adrese skôr, ako posádka sanitky. Motorky aj chlapci na nich na mňa pôsobili dosť skromne vybavení v porovnaní s inými, ale možno to v praxi nahrádzajú zanietením pre túto prácu. Ktovie?

Rakúsko. Rakúsku motocyklovú záchrannú službu založil pred 5-mi rokmi nenápadný chlapík, na mňa pôsobil ako dôchodca, ktorý sa na dôchodku doma nudí. Jeho aktivita skončila ako celkom dobre prosperujúca súkromná firma, ktorá je však aktívnou zložkou záchranného systému Rakúska najmä kvôli šikovným mladým ľuďom, ktorých tento „dôchodca“ zoskupil okolo seba. 
Keď som sa ho opýtal, čo všetko má nabalené v tej svojej krásnej BMW R 1200RT, aké záchranné pomôcky, povedal, že najčastejšie vodu?! 3 minúty som nechápavo pozeral, kým mi zaplo. Zasahujú často na rakúskych autostrádach v čase dovoleniek, kedy sa tvoria kolóny dlhé aj niekoľko desiatok kilometrov a v horúčavách cestujúci postrádajú to najdôležitejšie – pitný režim, čo ohrozuje najmä deti a starších.

Luxemburg. Maličká luxemburská motocyklovo – bicyklová skupina pôsobila na kongrese presne tak, ako ich štát v Európskej únii. Nesmelo a skromne. Pomáhajú predovšetkým v sfére pôsobenia Červeného kríža a veľmi sa chválili, ako pomáhali pri návšteve papeža :-).

Poľsko. Na kongres dorazil len jeden poľský „ratownik“, no zato z úctyhodnej diaľky - z Gdaňska. Referoval o poľských zdravotníckych záchranároch, ktorí na motorkách pôsobia v Gdaňsku, Olsztyne, Legnici, Waršave, Katoviciach, Krakove a Rybniku. Poznám trošku činnosť Krakovskej skupiny (z Košíc je to blízko), ktorej sa naozaj darilo a v prehustenom Krakove pomáhala vo chvíľach, keď to sanitky nezvládali. Zdá sa však, že končia. Dôvod? Peniaze, peníze a peňeži.

A čo u nás? Nič. Nesmelé návrhy a ešte nesmelšie pokusy. A pritom medzi záchranármi aj lekármi v sanitkách je skúsených motorkárov neúrekom. Výnimkou je už spomínaná BMW 1200, ktorá slúži u hasičov v tuneli Branisko. Aktívne sa nezúčastnila ešte ani jednej akcie! Ani sa to nedá. Vyskúšal som ju. S kompletným vybavením je prakticky nepojazdná a nevhodná pre rýchlejšiu jazdu. Vzadu totiž nesie 50 l vody, nádrž na stlačený vzduch a 25 m hadice. Takto vystrojená robí tancuj, tancuj, vykrúcaj. 
Podľa môjho názoru by bolo možné v rámci Integrovaného záchranného systému Slovenska použiť záchranára alebo lekára na motorke v nasledujúcich situáciách:

  • samostatný výjazd motorky podľa uváženia operačného strediska,
  •  hromadné nešťastie (autostráda, železničná nehoda) - pomoc pri triedení ranených,
  • prvotný kontakt s pacientom, prvotné aj druhotné vyšetrenie, monitorovanie stavu ešte pred príchodom pozemnej ambulancie,
  • simultánne vyslanie motorky aj ambulancie pozemnej záchrannej služby, či leteckej záchrannej zdravotnej služby, podľa charakteru cestnej premávky alebo dostupnosti terénu,
  • pomoc inej posádke, najmä pri dopravných nehodách s väčším počtom zranených, dlhotrvajúcej KPR, či v iných naliehavých a kritických situáciách.
  • v rozsiahlych mestských aglomeráciách s prehustenou dopravou, v rekreačných oblastiach s veľkou kapacitou rekreantov, na vybraných diaľničných úsekoch s vysokou nehodovosťou
  • sekundárne úlohy - transport ľudských orgánov, liekov, krvných derivátov, biologického materiálu.

Neviem, kde by sme to mali začať, ale keď počúvam správy „Zelenej vlny“, napadá mi Bratislava v čase rannej a popoludňajšej dopravnej špičky. Čo vy na to, zainteresovaní?


„Ratownictwo“ z Varšavy
„Ratownictwo“ z Varšavy
Autor článku si aspoň ohmatal anglické plnokrvníky
Autor článku si aspoň ohmatal anglické plnokrvníky
Červený kríž z Luxemburska
Červený kríž z Luxemburska
Hasič motocyklista, Hong-Kong
Hasič motocyklista, Hong-Kong
hlavný organizátor kongresu dr. Patrick, Američan s maďarským občianstvom so svojím plne vybaveným H-D
hlavný organizátor kongresu dr. Patrick, Američan s maďarským občianstvom so svojím plne vybaveným H-D
Holandská záchranná služba
Holandská záchranná služba
Holandskí motozáchranári pri výcviku na mokrom
Holandskí motozáchranári pri výcviku na mokrom
Holandskí motozáchranári trénujú sklápačky
Holandskí motozáchranári trénujú sklápačky
Kolóna nemeckých maltézskych rytierov na motorkách
Kolóna nemeckých maltézskych rytierov na motorkách
Logo IMRUA
Logo IMRUA
Londýnsky záchranár s plným vybavením motocykla
Londýnsky záchranár s plným vybavením motocykla
Maďarské záchranárske motocykle
Maďarské záchranárske motocykle
Maďarskí motocykloví záchranári pri zásahu
Maďarskí motocykloví záchranári pri zásahu
Mexický záchranár na Yamahe
Mexický záchranár na Yamahe
Mexický záchranár s H-D
Mexický záchranár s H-D
Motorka tureckého lekára záchrannej služby
Motorka tureckého lekára záchrannej služby
Poliaci z Katovíc
Poliaci z Katovíc
Poľský „ratownik“ z Gdaňska
Poľský „ratownik“ z Gdaňska
Slovinská „nujna medicinska pomoč“
Slovinská „nujna medicinska pomoč“
Slovinskí „reševelaci“ pri zásahu
Slovinskí „reševelaci“ pri zásahu
Srdce plesalo pri pohľade na všetky zoradené motocykle pred hotelom Bio v Slovinskom Koperi
Srdce plesalo pri pohľade na všetky zoradené motocykle pred hotelom Bio v Slovinskom Koperi
Vybavenie maďarského záchranného motocykla
Vybavenie maďarského záchranného motocykla
záchranár motocyklista, Hong-Kong
záchranár motocyklista, Hong-Kong


RSS | Obchodné podmienky © MotoRoute 2009-2022 Všetky práva vyhradené.

MotoRoute Slovakia, s.r.o., Sabinovská 49, 082 21 Veľký Šariš, IČO: 47 359 889, DIČ/IČ DPH: SK2023891364 zapísaná v OR SR Oddiel Sro, vložka č. 29068/P. Zaujímavé odkazy: www.motolife.sk